JaGu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Üreteral reflü, enfeksiyonu tetikliyor

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
JaGuaRmaN
Adminstratör
Adminstratör
JaGuaRmaN


Erkek Mesaj Sayısı : 518
Yaş : 34
Nerden : Uzak DiyarLardaN
Kayıt tarihi : 18/08/08

Üreteral reflü, enfeksiyonu tetikliyor Empty
MesajKonu: Üreteral reflü, enfeksiyonu tetikliyor   Üreteral reflü, enfeksiyonu tetikliyor EmptyPaz Ağus. 24, 2008 2:27 pm

İdrar yolu enfeksiyonu geçiren bir yaş altındaki çocuklarda yüzde 70 4 yaşındakilerde yüzde 25 12 yaşındakilerde yüzde 15 veziko-üreteral reflü saptandığını” ifade eden Ağras mesane içindeki idrarın böbreğe geri kaçması sonucunda çocuğun böbreğinin fonksiyon ve gelişiminin olumsuz etkilenebileceğini böbreğin hasar görebileceğini hipertansiyon veya böbrek yetersizliğinin söz konusu olabileceğini söyledi.

Ağras reflü saptanan çocukların yakın takip edilmeleri doktor kontrolünde koruyucu antibiyotik kullanmaları aylık idrar tahlili ve kültürü yapılarak izlenmeleri bazı durumlarda da ameliyat olmaları gerektiğini kaydetti.

Tanı alamayan ağır reflülü çocukların yaşamlarının ileri döneminde böbreklerinde düzelmesi mümkün olmayan hasarlar görülebildiğine dikkati çeken Ağras bu çocuklarda kimi zaman veziko-üreteral reflü zemininde tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının böbrek yetmezliğine neden olabildiğine dikkati çekti.

“ENFEKSİYON KIZ ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR”
Ağras idrar yolu enfeksiyonunun çocukluk yaş grubunun en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından biri olduğunu belirterek hastalığın görülme sıklığının yaş grubuna cinsiyete ve toplumdan topluma değişiklik gösterdiğini söyledi.

İdrar yolu enfeksiyonunun kız çocuklarda dış genital yapının anatomisine ve mesaneden dışa açılan idrar yolunun kısa olmasına bağlı olarak idrar yolu enfeksiyonlarının daha sık görüldüğüne işaret eden Ağras “İdrar yolu enfeksiyonunun görülme sıklığı üzerine yapılan çalışmalara göre hastalık bir yaş altındaki kızlarda yüzde 6.5 erkeklerde yüzde 3.3 bir yaş üstü kızlarda yüzde 8.1 erkeklerde yüzde 1.9 sıklığında görülüyor” dedi.

Enfeksiyona genellikle bakterilerin neden olduğunu hastalığın çoğu zaman belirti verdiğini ancak bazı durumlarda hiç bulgu olmadan ve fark edilmeden de görülebildiğini kaydeden Ağras idrar yolu enfeksiyonu bulgularının idrar yaparken yanma tuvalete gitme sıklığının artması gece ya da gündüz altını ıslatmaya başlama idrarın bulanık ve kötü kokulu olması idrarda kan görülmesi ve karın ağrısı şeklinde olabileceğini anlattı.
Ağras kız çocukların sünnetsiz erkeklerin veziko-üreteral reflü olmasının genital bölgede arkadan öne temizlik yapılmasının oturarak banyo yapılmasının sıkı ve saran çamaşır kullanılmasının kabızlığın parazit enfeksiyonlarının idrar yollarında tıkanıklığın mesanenin nörolojik bozukluklarının sünnet derisinde darlık olmasının ve ergenlerde cinsel aktivitenin idrar yolu enfeksiyonu geçirmeye zemin hazırlayan durumlar olduğunu bildirdi.

“ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ UYGULANIYOR”
İdrar yolu enfeksiyonu tanısının uygun genital bölge temizliği yapılarak alınan idrar örneğinin incelenmesi ile konulduğunu ifade eden Ağras tedavide antibiyotik kullanıldığını söyledi. Ağras idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukların öncelikle enfeksiyonlarının tedavi edilmesi sonrasında da mutlaka idrar yollarına yönelik çeşitli incelemelerin yapılması gerektiğini dile getirdi.

Hastalığın çocuğun böbrek ve idrar yollarına zarar verip vermediğinin belirlenmesi için ultrasonografi ile böbreklerin şekli büyüklüğü idrar yollarının durumu taş olup olmadığı mesanenin durumu hakkında bilgi edinilmesi gerektiğini anlatan Ağras sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda veziko-üreteral reflünün araştırılması için “İşeme sistoüretrogafisi” filminin çekilmesinin uygun olduğunu kaydetti.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINDAN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
Ağras idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için ailelerin alabilecekleri önlemleri şu şekilde sıraladı:
Çocuk kabızlıktan korunmalı bunun için tuvalet alışkanlığı ve diyet alışkanlıkları düzenlenmeli.
Çocuğun bol sıvı alması ve mesanesini sık sık boşaltması okulda da düzenli tuvalete gitmesi sağlanmalı.
Özellikle kız çocuklarda çeşitli sabun ve şampuanları kullanarak aşırı temizlik yapmaktan kaçınılmalı.
Sıkı ve naylon karışımı çamaşırlar yerine fazla sıkı olmayan ve pamuklu iç çamaşırlar giydirilmeli.
Kız çocukların tuvalet temizliklerini yaparken genital bölgeyi önden arkaya temizlemeleri öğretilmeli.
Erkek çocuklarda sünnet derisi temiz tutulmalı ve sünnet uygun yaşta yapılmalı.
Tekrarlayan enfeksiyon geçiren çocuklarda doktor tarafından koruyucu antibiyotik başlanmışsa ilaç düzenli kullanılmalı kontroller aksatılmamalı ve doktorların bilgisi olmadan koruyucu antibiyotik kesilmemeli.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://jagu.eniyiforum.net
 
Üreteral reflü, enfeksiyonu tetikliyor
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
JaGu :: Sağlık ve Yaşam :: Bebek Sağlığı-
Buraya geçin: